montseval

domingo, 11 de agosto de 2013

Acetabulària, la cèl•lula més gran

Un dia, passejant per la platja varem trobar moltes algues. Sobretot hi havia Padina pavonia (a la dretra de la foto). Però el millor de tot: varem trobar Acetabularia mediterrania. Cada acetabulària és una cèl·lula única, molt gran, el nucli de la qual es troba a l'apèndix radicular o rizoide. El barretet de l'alga, de color verd, es va anar tornant blanc a mida que van passar els dies fora de l'aigua.
Vaig recordar de petita, quan anava a les roques amb el meu pare i trobàvem hidrozous que desprès miràvem pel microscopi a pocs augments. A mi em tocava dibuixar-los. Hi he de tornar amb els nens a veure si encara n’hi ha. M’estranyaria.
El que si que vaig veure que es conserva, a un lloc que se, és una petita colònia de quitons. Ho he estat mirant i sembla Chiton olivaceus.



miércoles, 7 de agosto de 2013

Juliol a Torredembarra

Passo més de 15 dies, des del 14 de juliol, a Torredembarra amb els nens. Quasi cada dia fa una mar boníssima, i molt transparent a més a més. El darrer dia veig nedant al meu costat un banc de peixos petitíssims, l'aigua està fabulosa i una mica més freda i penso, això és la felicitat: banyar-me amb els nens en una aigua cristal·lina i veure peixos.
Algun dia també hem anat a les "roques". Ara les roques en realitat son els pedrots a la part exterior del port (adéu Cap gros, adéu Roca foradada). Però ja tenen un gran recobriment d'algues i la vida que hi ha a la zona d’onades: crancs, musclos diminuts, barretets, cargolins com Littorina, burrets...  Desprès de dies de prendre el sol i el mar, el sol ja no molesta, ni la sal a la pell i et vas tornant més aquàtic i salat i estàs morena i preciosa. Vosaltres ho esteu.

I el mar sempre. D’un blau diferent cada dia i a cada hora