montseval

sábado, 25 de julio de 2015

El mar, transparent

Tot el juliol el mar ha estat molt pla i transparent i hem vist peixos de sorra i de roca. Torredembarra, a més a més de la gran platja de sorra i del roquer (desgraciadament ja en part desaparegut amb la construcció d'un port) te tres cordons de roques submergides, les Antines, que a Baix a Mar estan bastant a prop. Allà i al costat de l’escullera hem vist oblades, sargs, salpes, serrans, donzelles, castanyoles, burrets i encara més peixos. Els nens amb ulleres però jo per transparència. Una meravella. També crancs de roca, crancs ermitans, caragolines. I un pop, que desgraciadament va ser pescat devant dels nostres ulls.
Desprès ho identifiquem amb llibres. Aquest any me'ls he descuidat però en Santi ens n'ha deixat. Algues, musclos, lapes.
I una cosa que em penso que només se jo. I no dic el lloc. Però aquí està la foto. Chitons, uns mol·luscs que pertanyen a la Classe dels Poliplacòfors, moltes plaques. Al costat podeu veure una lapa, de la classe dels Gasteròpodes. Una sola petxina.


domingo, 19 de julio de 2015

Una nota retrobada


 Intentant llençar carpetes i papers vaig trobar aquesta nota que ja fa molt anys em varen deixar les meves filles. Les notes ens les deixàvem a terra, just davant de la porta, de manera que al obrir-la no tinguéssim cap més remei que veure-les.
Aquí devien de ser ben petites. Abans els nens anaven sols més aviat que ara. Potser deu i set anys? A part per anar a casa de la meva mare només s’havia de a travessar el carrer. Els hi agradava anar-hi, i a més a més, allà tenien TV en color, que a casa era en blanc i negre.

La Vera i la Circe van aprendre ben aviat a escriure bé el català: anaven a l'escola Isabel de Villena. Com que era privada, en Xavi va voler que el BUP, que era als 14 anys, el fessin a l'Institut Maragall, que en aquella època era molt bo i estava a prop de casa. També de petita hi havia anat jo a fer cinquè i sisè de batxillerat i PREU, en aquets cas per decisió pròpia i amb el beneplàcit dels meus pares. 

M’agradaria haver escrit coses en aquella època, sobre les meves filles que eren un encant. Tinc moltes imatges, de Barcelona i de Torredembarra, però difuses. També hi havia moltes menys fotos. La Vera i la Circe saltant l’una sobre l’altra per torns mentre esperem l’autobús a la Plaça de la Universitat, a Torredembarra a les roques, també a una piscineta de plàstic al jardí que omplíem amb la manguera, anant a diversos llocs sempre amb l’Anna, a Pont de Suert agafant lliris de color lila. Anant al veure la pel·lícula Yol, El Camino.