montseval

sábado, 23 de enero de 2010

Lévy-Strauss i la filosofia

Tornant de Rabat, a l’aeroport de Casablanca compro le nouvel Observateur dedicat a Lévy-Strauss, que va morir el 30 d'0ctubre de 2009. A un article que havia estat publicat el 1980 parlant de la filosofia diu:
“En aquelles èpoques glorioses, la filosofia estava avançada respecte a la ciència, és la que la feia progressar; només cal pensar en Descartes i en Leibnitz. Avui dia passa el contrari. La ciència contemporània fa créixer cada dia tan prodigiosament els nostres coneixements i trastorna fins a tal punt les nostres maneres de pensar que la reflexió filosòfica ja només i es pot alimentar de ella.
Les meves úniques lectures filosòfiques – i ho dic bé, filosòfiques-, són Scientífic American, La Recherche, Nature, Science, revistes a les que he volgut que el Laboratori d’Antropologia social es subscrivís, més que a llibres de la mateixa orientació. Res més lluny de Sartre que tenia envers la ciència una actitud de desconfiança i fins i tot d’hostilitat, que va lluitar tota la seva vida per fer de la filosofia un domini hermèticament separat de la ciència. Per mi, perdoneu l’expressió, això es terriblement tancat”
M’encanta, encara que a mi Sartre, el personatge i l’escriptor també m’agrada.

No hay comentarios: