montseval

viernes, 19 de agosto de 2011

Trieste: Miramar

Sortida de Maximilià i Carlota cap a Mèxic

Anem al castell de Miramare, situat a pocs quilòmetres de Trieste amb l'autobús número 6

Des d'aquí van sortir Maximilià d'Habsburg, germà de l'emperador Francisco José, i la seva dona Carlota de Bèlgica, filla del Leopold I de Bèlgica, i germana de Leopold II que es va apropiar del Congo, cap a Mèxic (1864-1867).

Els conservadors mexicans, recolzats per Napoleó III li van proposar ser rei de Màxic i ho va ser durant tres anys, fins que va ser afusellat . Jo, d'aquesta història me'n vaig assabentar quan vaig anar a Querétaro, visitant el Cerro de las Campanas, lloc on Maximilià va ser afusellat. Em va semblar un episodi històric una mica surrealista i no hi vaig pensar més.

Ara, a Miramare, la bellesa del lloc és tanta que ho veig d'una altra manera. Va ser un aficionat als viatges, a l'arquitectura, a la botànica. Va fer plantar arbres, a hores d'ara immensos. Pins, xiprers, cedres, fosca boscúria rere el castell. I davant, el mar Adriàtic d'una blavor enlluernadora. Hi va viure quatre anys, abans d'anar a Mèxic amb la seva esposa Carlota que va esdevenir una vídua inconsolable i tocada per la bogeria, el va sobreviure 60 anys, pensant que ell encara era viu, a Miramare primer i desprès a Bèlgica.

Carlota i Sissi a Miramare

Els jardins són públics i el castell i ara museu, dissenyat per l'arquitecte vienès Carl Junker es pot visitar pagant l'entrada. Val la pena. Anant i tornant veiem molts triestins que es banyen, encara que no hi ha platges de sorra. Nosaltres també ho fariem amb ganes. Gavines, gavians, ànecs, cormorans i fins i tot coloms no volen ser menys en aquest dia lluminós d'estiu.

Vegeu també http://cosir.blogspot.com/2011/08/massimiliano-e-carlotta.html

1 comentario:

Montse Vallmitjana dijo...

Ui, ho he corregit, m'havia embolicat amb el pare de Carlota. El gran lladregot del Congo era el germanastre, fill del mateix pare i d'una altra mare.
Gràcies Cristina