montseval

domingo, 7 de junio de 2015

Bali

El 5 de maig me'n vaig a Bali amb la Mª Rosa i en Paco. El viatge es via Doha (Qatar) i aterrem a la capital, Denpasar. Bali és una de les 17.000 illes que formen la República d’Indonèsia que és el lloc del món on hi ha més musulmans. Bali, però és hinduista i això li dona un caràcter molt particular. Estem a prop de l'equador però ja a l'hemisferi sud i no reconeixem el cel estelat. Tampoc reconeixem gaire l'hinduisme que és molt especial, dons a part de Visnu, Brama i Shiva, les seves dones, fills i moltíssimes manifestacions, tenen per tot arreu estàtues del dimonis monstruosos, Butas i Khalas, als que els acostumen a posar unes faldilletes de quadres blancs i negres. Sembla ser també que tot això està barrejat amb creences animistes anteriors al Mahabarata i al Ramayana. 
La vida quotidiana està impregnada de religió, ja que cada dia i per tot arreu trobem ofrenes consistents en unes petites safates fetes de fulles de palmera i plàtan que contenen una mica d’arròs, aliments dolços, trossets de fruita, flors i una barreta d’encens. La majoria estan a terra i són per aplacar als dimonis.
Bali: vegetació esponerosa, amb moltes orquídies i altres flors per tot arreu. Ficus immensos i sagrats. Volcans, mar, platges de sorra negra barrejada amb coralls blancs. Arrossars en terrassa per aprofitar el terreny. A Ubud, un poble molt especial amb molt museus i temples, tot està guarnit amb flors de frangipan. Les estàtues, verdoses d’algues i molses són una meravella.
Petites aventures: al bosc sagrat dels micos, la Mª Rosa xafa la cua d’un d’ells, Macaca fascicularis, que s’enfada molt. A la costa, a l'est de l'illa, sento durant les dues nits un so molt especial. Es d’un gecko, no us el perdeu.

No hay comentarios: