Més content que unes pasqües, en Leo em fa posar unes sabates de paper per sobre de les que porto per que pugui caminar amb ell fins a la piscina. Pugem fins al primer pis per la zona de nedadors i em fa entrar al recinte. Em fa asseure a un lloc des del qual el veuré molt bé mentre neda.
Escenes de la vida quotidiana, familia, amics, els meus avapassats, viatges, lectures, pensaments
domingo, 25 de diciembre de 2011
A la piscina amb els nens
Més content que unes pasqües, en Leo em fa posar unes sabates de paper per sobre de les que porto per que pugui caminar amb ell fins a la piscina. Pugem fins al primer pis per la zona de nedadors i em fa entrar al recinte. Em fa asseure a un lloc des del qual el veuré molt bé mentre neda.
sábado, 24 de diciembre de 2011
Nadal
Dimecres vaig anar a sentir els nens com cantaven nadales. Aquesta, Sant Josep fa bugada que van cantar els de la classe de l'Ada no l'havia sentit mai.
Bon Nadal!
Ai, al començament hi ha un anunci (molt curt)
lunes, 19 de diciembre de 2011
Viatget a París
En aquesta època és molt bonic el cel blanc de París m’havia dit en Pere Suau. Anem a veure les exposicions temporals al Museu Quai Brandly i ho recordo mentre llegeixo un text en maorí: he ao, he hao, he ao tea, he hao tea roa:un núvol, un núvol, un núvol blanc, un llarg núvol blanc. Tenim cels blancs i tenim pluja i nuvols grisos volant amb el vent i descobrint el cel.
miércoles, 30 de noviembre de 2011
El tió de Nadal
Més tard quan els nens estan ja al llit, en Leo, una mica enfadat o potser només m’ho sembla, diu: Els pares són els que compren els regals, els posen al tió sota de la manta. Perquè ho dius? Ho ha dit un cosí de la Bruna. Qui és la Bruna? La filla del Iñaqui diuen tots dos. Però no ho ha dit la Bruna, puntualitza, ho ha dit un cosí seu. No se si li ho ha dit directament el cosí o a través de la Bruna.
Al papi li agradava el mitjà, diuen. I a la mami el gran.
A mi també m'agrada el petit diu l’Ada, és el més mono encara que està coix.
lunes, 31 de octubre de 2011
Petrushka

sábado, 1 de octubre de 2011
Aniversaris
domingo, 18 de septiembre de 2011
A los cuarenta años
En català es donà a conèixer amb Per a un duc Bach escriví música d'orgue, a Weimar (1971), premi Carles Riba, sense modificar la tònica dels anteriors reculls. AmbIdeari a la recerca de la fruita tendra (1976) encetà un to més irònic i meditatiu. Conreà darrerament la narració amb La dona del capità (1977) i Descomposicions (1980). Pòstumament fou publicat el darrer volum poètic: Davant del fet com si no hi fos (1982).
I s'equivoquen: no és Davant del fet com si no hi fos, és Davant del fat com si no hi fos. Ni és pòstuma, es va publicar poc abans de la seva mort.
domingo, 4 de septiembre de 2011
Darrers dies d'agost a Mallorca
Vídeo 45 segons
Passo uns dies a Mallorca, a Randa. El primer vespre anem a Montuirí on a una plaça del poble la gent balla al so d'una orquestreta: jotes marineres, boleros mallorquins...És realment preciós, s'han conservat aquets ritmes que tothom als pobles sap ballar, ja sigui en parella, ja formant una rotllana. Lleugeresa de les paraules, de la música i del ball. Castanyoles. M'hi hauria quedat tota la nit.
Mallorca a l'agost: figueres, pins, llentiscle en fruit, xiprers, palmeres, oliveres, garrofers i ametllers. Marges de pedra alts.
I el mar (oh, cala Santanyí, cala Figuera).
Ens atipem de gelat d'ametla crua.
miércoles, 24 de agosto de 2011
A la banyera
Foto maig 2011
-No us tireu aigua freda, ja saps Leo que desprès agafes bronquitis i fins i tot pneumònia.
Els nens es banyen amb moltíssima aigua i joguets i es tiren aigua gelada l'un a l'altre, omplin un cubell de platja o directament amb la dutxa.
-Ada, Ada, para!
Però riuen sense parar i no escolten.
-Leo, que agafaràs pneumònia!
- No, diu ell (encara quatre anys), la darrera vegada que en vaig agafar, a les convivències, va ser per que quan vam arribar plovia, i ens van fer córrer cap a dins i m0lts bacteris ens van saltar a sobre, Salmonella typhi, molts bacteris i a mi em va tocar el de la pneumònia.
Em quedo parada però desprès recordo que fa pocs dies els hi vaig llegir el llibre Cuentos de microbios que ens va regalar Mercè P., suposo que allà sortia, encara que ara no ho puc comprovar.
L’Ada també està deliciosa i tots dos, a estones, una mica tremendets.
viernes, 19 de agosto de 2011
Trieste: Miramar

Anem al castell de Miramare, situat a pocs quilòmetres de Trieste amb l'autobús número 6
Des d'aquí van sortir Maximilià d'Habsburg, germà de l'emperador Francisco José, i la seva dona Carlota de Bèlgica, filla del Leopold I de Bèlgica, i germana de Leopold II que es va apropiar del Congo, cap a Mèxic (1864-1867).
Els conservadors mexicans, recolzats per Napoleó III li van proposar ser rei de Màxic i ho va ser durant tres anys, fins que va ser afusellat . Jo, d'aquesta història me'n vaig assabentar quan vaig anar a Querétaro, visitant el Cerro de las Campanas, lloc on Maximilià va ser afusellat. Em va semblar un episodi històric una mica surrealista i no hi vaig pensar més.
Ara, a Miramare, la bellesa del lloc és tanta que ho veig d'una altra manera. Va ser un aficionat als viatges, a l'arquitectura, a la botànica. Va fer plantar arbres, a hores d'ara immensos. Pins, xiprers, cedres, fosca boscúria rere el castell. I davant, el mar Adriàtic d'una blavor enlluernadora. Hi va viure quatre anys, abans d'anar a Mèxic amb la seva esposa Carlota que va esdevenir una vídua inconsolable i tocada per la bogeria, el va sobreviure 60 anys, pensant que ell encara era viu, a Miramare primer i desprès a Bèlgica.
Carlota i Sissi a Miramare
Els jardins són públics i el castell i ara museu, dissenyat per l'arquitecte vienès Carl Junker es pot visitar pagant l'entrada. Val la pena.
miércoles, 17 de agosto de 2011
Trieste
Des de que vaig llegir Verd Aigua (Verde acqua) de Marisa Madieri tenia ganes d'anar a Trieste. L'exposició sobre aquesta ciutat del CCCB encara em va encoratjar més. Finalment el 8 d'agost agafem l'avio cap a Venècia i d'allà un autocar a Mestre i un tren a Trieste. Des de l'avió hem vist Venècia com un peixet.

A l'arribada un càlid sirocco ens acompanya a l'hotel. L'endemà però tot ha canviat i fa molta (i agradabilíssima) fresqueta. Nosaltres ens fem l’il·lusió de que bufa la bora, i potser si que ho és. Sigui com sigui ens posem jaquetes i ens llancem a la descoberta.
Aquesta ciutat i la seva província, que actualment pertany a la regió italiana de Friuli -Venecia Julia és preciosa i ens enlluerna per la quantitat d'edificis senyorials, d'Història i de Literatura que traspua.
Ciutat oberta al mar que aquets dies veiem d'un blau espectacular
Una mica d'història: Fundada pels il·liris, va passar a formar part de l'imperi romà, del que queden moltes restes, i va patir invasions de pobles germànics (gods, llombards, francs...).
Desprès de l’enèsim conflicte amb Venècia, l'any 1380 Tergeste demana protecció als ducs d’Àustria. El tergestí va acabar desapareixent, sent el idioma de la cultura i de la burocràcia el llatí mentre que hi havia tres grans comunitats que parlaven veneto, eslovè i alemany, més o menys un trenta per cent de cada i la resta hebreu i altres llengües minoritàries.
Amb els anys Trieste va formar part de l'imperi austrohongarès i va esdevenir una rica ciutat que al 1910 era la segona d’Àustria després de Viena. Tot i això la majoria de la població cap a 1910 parlava italià (29% eslovè, 2% croata, 1,2 altres com ara alemany, serbi i grec).
Desprès de la primera guerra mundial va quedar sota administració italiana.
Va ser capital de l’Estat lliure de Trieste creat pel Tractat de Pau de París el 1947, desprès de la segona guerra mundial, que comprenia la ciutat i una petita zona des de Duino fins a Cittanova (Novigrad), i va ser dividit en dues zones: la zona A, al Nord administrada pels Aliats que incloïa la ciutat de Trieste i la zona B, al Sud, administrada per Iugoslàvia. Pel tractat de Londres del 1954 la zona A va passar a formar part de Itàlia, y la zona B, de Iugoslàvia.
Un altre Estat lliure ve ser Fiume (actual Rijeka, a Croacia) entre 1920 i 1924, des de que l’any 1919, un exercit Itàlia a les ordres del poeta Gabriele D’Annunzio el va ocupar. Originàriament port d’Hongria, Fiume va ser disputat entre Itàlia i Iugoslàvia desprès de la primera guerra mundial. Desprès Mussolini el va ocupar amb tropes fascistes i la ciutat va ser annexionada a Itàlia. Els partisans iugoslaus van expulsar els nazis el maig de 1945. Finalment pel Tractat de París (1947) va ser cedida a Iugoslàvia amb l’expulsió de la població d’origen italià i del fiume que no volien formar part del comunisme.sábado, 23 de julio de 2011

Vaig a Altafulla amb la Mercè i en Francesc a veure als médicos.
Hi anem amb tren. Proposo agafar-lo al Passeig de Gràcia. Al arribar hi ha dues guixetes obertes i ens posem a la cua més curta. Una estona desprès s'obre una tercera guixeta i unes senyores que hi van ens diuen que de fet només hi ha una cua que es va dividint en tres i que ens hem colat!
Em nego a moure'm del lloc. Qui ha organitzat aquesta extranya cua? Fa anys que agafo el tren aquí i és la primera vegada que ho veig. A part que ara ja em perdut molts llocs...A tot això ja ens toca. A ver, que pasa ¿se han colado? Diu l'home que ven els bitllets. No, no...Li explico la situació (ai, a veure si ara no ens voldrà vendre els bitllets). Ell tot d'una es posa nerviós, surt de darrere els vidres cap al vestíbul i crida: a ver, hagan el favor de hacer tres colas, he dicho tres colas!!! Hi ha un gran enrenou i un desordre general i es fan tres cues.
Torna molt content i ens despatxa el bitllets. Usted ha sido el revulsivo, em diu. Aquesta és la meva funció a la vida, fer de revulsiu, li contesto, mentre agafo els bitllets. No se per que li ho he dit però m’agrada. Desprès ja al tren, passem per Sants i allà puja la marabunta
lunes, 18 de julio de 2011
La Festa del Quadre

A Torredembarra, als voltants del 15 de juliol se celebra la Festa Major petita, que també es diu Festa del Quadre de Santa Rosalia.
Al carrer Ample hi ha una làpida de marbre que explica els fets. Sembla ser que al segle XVII hi havia una pesta al poble. El 15 de juliol de 1640 va arribar un pelegrí a Cal Saya (pot ser una fonda?), que va explicar que per eradicar la malaltia calia anar a Tarragona al carrer de Cavallers a casa d'un comerciant anomenat Serrahima on es trobaria un quadre que representava a Santa Rosalia de Palerm -el quadre no apareixia però finalment va ser trobat a les golfes- i s’havia de portar en processó fins a Torredembarra.
Així es va fer, i al arribar, un núvol fosc es va enlairar des dels carrers cap al cel i va desaparèixer la pesta.
La Festa Major gran és el 4 de setembre, dia de Santa Rosalia. De petita, tenia amigues que es deien Rosalia, moltes nenes del poble s’ho deien, no se ara...
També el 15 de juliol, hi ha una processó de barques, que no te a veure amb la Santa sinó amb la Verge Maria i el barri marítim. La foto és de l'any passat
Jo he estat allà amb els nens del 10 al 14. El mar de La Torre, tan blau com sempre.
domingo, 3 de julio de 2011
Inici de l'estiu
Molt més tard, a la cruïlla que es veu des de casa de la Circe, els cuiners del restaurant italià disparen petards immensos i coets al mig del carrer. L’endemà li dic a en Leo.
-M’hauries d’haver despertat, em diu tot reflexiu.
domingo, 12 de junio de 2011
Parèntesi

Torno a casa meva i efectivament el calendari està parat al febrer. És el que em va regalar la Circe per Nadal, amb fotos del 2010. Febrer, la Vera i en Leo. Març, en Fer i en Leo. Abril, l’Ada maquíssima. Maig, l’Ada riallera. Juny, en Leo disfressat de peter Pan.
Passo uns quants dies a casa meva entre desconcertada i en espera.
domingo, 1 de mayo de 2011
Records, dofins
En Fer i l’Àlex van anar a Mallorca amb el vaixell. En algun moment en Fer va veure una manada de dofins saltant per sobre de les onades. La imatge devia ser preciosa doncs de tornada li va explicar a la Circe.
Fer, moments de felicitat. Em quedo amb aquesta imatge.

També tinc un record d’en Marcel amb dofins, en aquest cas jo hi era. A l’Índic, a la costa del sud de Kenya, quasi tocant amb Tanzània. Si fas una bona plongée, desprès vindran els dofins a saludar li van dir els nois que ens portaven amb barca. I així va ser. Cinc dofins van saltar i es van capbussar davant nostre.
sábado, 26 de febrero de 2011
A la cabeza, a corderetas
lunes, 14 de febrero de 2011
Estatuetes,verdet i altres coses

miércoles, 2 de febrero de 2011
Torno de Burkina Faso
miércoles, 19 de enero de 2011
Dijous passat
sábado, 8 de enero de 2011
Exposició Imma
martes, 4 de enero de 2011
eclipsi de sol
sábado, 1 de enero de 2011
L'anell que passa d'àvies a netes
Avui ja és 2011. Bon any a tots els que em llegiu