montseval

martes, 11 de noviembre de 2008

Castanyada

El dia 1 de novembre: panellets i castanyes
A casa, el meu pare, dies abans ja reclamava els panellets. La meva avia i la meva mare els feien, d’ametlla dels ametllers d’unes terres que tenien a Torredembarra. El procés, de fet, començava l’estiu abans quan ens portaven els sacs d’ametlles. Les abocaven sobre la gran taula rodona de marbre i s’avien de triar: separar l’ametlla, embolicada per la seva capa de fusta , de la coberta de color verd, ja seca i marronosa. Nosaltres si podíem ens escapàvem d’aquesta feina fàcil però laboriosa, i anàvem a jugar a casa dels Torrents o dels Barado, al mateix carrer, dons érem amics dels fills d’aquestes dues famílies. El pitjor de tot va ser un dia que vam anar a ca els Barado que justament estaven fent la mateixa operació, i ens hi van posar també a nosaltres.Al llarg del més de setembre i els cap de setmana d’octubre, les ametlles s’anaven trencant, sobre tot des de que el pastisser Punsoda va plegar la seva botiga i ens va regalar la màquina de trencar ametlles. Era un artilugi bastant gran que només partia una ametlla cada vegada, i que acostumava a estar a l’habitació solellada que anomenàvem galeria. Allà a estones era divertit col·locar una ametlla, fer anar la palanca i partir-la amb compte per no esclafar-la. Bé, desprès de varies operacions més, el detall de les quals potser podria reconstruir, però que ja quedaven fora de l’abast dels nens, a finals d’octubre ja apareixien els panellets, boníssims.La meva mare feia també un pastís de castanyes que era laboriós doncs les castanyes s’havien de bullir i de pelar i aixafar, però vull buscar la recepta doncs era molt bo i original.
Més tard la Vera i la Circe van fer panellets a l’Escola Isabel de Villena. Jo comprava l’ametlla mòlta així com tots els altres ingredients. En feien d’ametlla, però no se com s’engiponaven la part del forn, i de coco, que aquests no s’han de coure. “El Villena” va ser una de les primeres escoles actives de Barcelona, i sembla que això es va encomanar doncs ara tota la mainada fa els panellets. Aquest any jo he tastat els de l’Ada. Vaig llegir els ingredients que havia de portar i més que panellets eren un bombonets el que feien: mantega, xocolata en pols, galeta esmicolada....Fins en Leo que acaba de fer dos anyets sembla que ja n’ha fet!

No hay comentarios: